Νέα

Συγχαρητήρια στον Καθ. Γιώργο Κεντρωτή

ShareThis
Δημοσίευση: 18-01-2016 11:31 | Προβολές: 4414
image

Σε μετάφραση του καθηγητή του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου Γιώργου Κεντρωτή εκδόθηκε για πρώτη φορά στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Gutenberg το μνημειώδες έργο του Giambattista Vico, "Η νέα επιστημονική γνώση".


Ιστορικοφιλοσοφικό, γλωσσολογικό και νομικό, το έργο αυτό του 1744 εισηγείται τη θεωρία της ανακύκλωσης της ιστορίας και την αιώνια ιδεϊκή ιστορία που βασίζεται στην αδιατάρακτη αλληλουχία των ρευμάτων και των αναρρευμάτων (corsi e recorsi), όπως αποτυπώνονται στους θείους, στους ηρωικούς και στους ανθρώπειους θεσμούς. Η έκδοση του τόμου αυτού στα Ελληνικά αποτελεί εκδοτικό γεγονός, μια και αποτελεί θεμέλιο των κοινωνικών επιστημών και των επιστημών του ανθρώπου και απολαμβάνει διαχρονικώς εξαιρετική δημοφιλία, αποτελώντας όργανο όχι μόνο μελέτης, αλλά και πνευματικής τέρψης, ενώ η μετάφραση του Γιώργου Κεντρωτή αποτελεί πραγματικό άθλο.


Στους οπαδούς του ναπολιτάνου διανοητή συγκαταλέγονται κορυφαία πνεύματα από τον Κάρολο Μαρξ ως τον Τζαίημς Τζόυς και από τον Μπενεντέτο Κρότσε ως τον Γύργκεν Χάμπερμας.

Η Πρυτανική Αρχή απέστειλε την εξής συγχαρητήρια επιστολή στον κ. Κεντρωτή:

"Αγαπητέ  συνάδελφε Γιώργο,

Με ιδιαίτερη χαρά πληροφορηθήκαμε την έκδοση, για πρώτη φορά στην ελληνική γλώσσα, σε μετάφραση, εισαγωγή  και σχόλια δικά σου, του μνημειώδους  έργου του Giambattista Vico, « Η Νέα Επιστημονική Γνώση» (εκδόσεις Gutenberg). Η έκδοση του τόμου αυτού στην ελληνική γλώσσα  αποτελεί  κορυφαίο εκδοτικό γεγονός. Ταυτόχρονα  η μετάφραση και ο σχολιασμός  του  σημαντικού αυτού έργου αποτελεί εκτός από  αναμφισβήτητη  συμβολή  στην προσέγγιση της ιστορίας των ιδεών, ένα μεταφραστικό εγχείρημα μόχθου και ευθύνης, παρακαταθήκη για τους ανθρώπους της μετάφρασης  αλλά και για την ίδια την ελληνική γλώσσα και την εξέλιξή της.


Με την πεποίθηση ότι εκφράζουμε  την επιθυμία όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας σε συγχαίρουμε για την έκδοση αυτή και σου ευχόμαστε δημιουργική συνέχεια στις πνευματικές και επιστημονικές αναζητήσεις.

Ο Πρύτανης

Βασίλειος Χρυσικόπουλος

Οι Αναπληρωτές Πρύτανη

Θεόδωρος Παππάς

Κωνσταντίνος Αγγελάκος

Ιωσήφ Παπαδάτος"


Επιστροφή
<< <
Απρίλιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Σάββατο 20-04-2024
Προσεχώς
Αναβολή Εγκαινίων της μόνιμης Μουσειακής Έκθεσης «Φυλακές Κέρκυρας 1836 – 2024» [21/04/2024]
Σημαντική Ημερομηνία: 21-04-2024
[Αναμένεται]
Συνημμένα αρχεία
gr  pdf.png  Δελτίο Τύπου
Mέγεθος: 156.39 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
gr  pdf.png  Πρόσκληση Εγκαινίων
Mέγεθος: 66.41 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
gr  pdf.png  Ανακοίνωση αναβολής των εγκαινίων
Mέγεθος: 371.44 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας