Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών

Μουσείο Σολωμού 

 

    Ιστορικό ΕΚΣ

 

Ιστορικό

Διοικητικό Συμβούλιο

Μουσείο Σολωμού

Διονύσιος Σολωμός

Εκδόσεις ΕΚΣ

Κερκυραϊκά Χρονικά

Βιβλιοθήκη

Εκδηλώσεις-Συνέδρια

Επισκέψεις

Συνδέσεις

Χάρτες

Επικοινωνία

 

                       Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών
 
          Η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών ιδρύθηκε ως Σωματείο το 1952 με σκοπό την έρευνα της ιστορίας, λαογραφίας και γενικά της πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής της Κέρκυρας και κατ' επέκταση των Ιονίων Νήσων. Στους ιδρυτές της συγκαταλέγονται πρόσωπα από τη συντροφιά του Κωνσταντίνου Θεοτόκη, όπως
η Ειρήνη Δενδρινού, ο Νίκος Λευτεριώτης και ο Θεόδωρος Μακρής (ο οποίος διετέλεσε και ο πρώτος Πρόεδρος της), αλλά κυρίως νεότεροι, τότε, πνευματικοί άνθρωποι της Κέρκυρας όπως ο Κώστας Δάφνης (ψυχή της Εταιρείας για πολλά χρόνια), η Μαρή Ασπιώτη, ο Μ.Ι. Δεσύλλας, ο Κωνσταντίνος Γρόλλιος, ο Γεώργιος Λινάρδος, η Αβιγαήλ Λούντζη-Νικοκάβουρα.
            

         Στις δραστηριότητες της Εταιρείας συναριθμούνται πλήθος πνευματικών εκδηλώσεων υπό μορφή διαλέξεων-μαθημάτων, οι οποίες κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα από τον Νοέμβριο ως τον Μάϊο με ομιλητές κατά κύριο λόγο καθηγητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, αλλά και άλλους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου. Στο ενεργητικό της εξ άλλου εγγράφεται η διοργάνωση του Δ' Διεθνούς Πανιονίου Συνεδρίου το 1978, η διοργάνωση της Α' Επτανησιακής Εβδομάδας το 1970, η διοργάνωση Συνεδρίου για τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη το 1953, η πρωτοβουλία φιλοτέχνησης της προτομής του Κωνσταντίνου Θεοτόκη και του Διονυσίου Σολωμού από τον γλύπτη Αχιλλέα Απέργη, η τοποθέτηση αναμνηστικών πλακών σε ιστορικά κτήρια της Κέρκυρας (κυρίως σε σπίτια συγγραφέων), η διενέργεια διαγωνισμών μεταξύ μαθητών σχολείων επί θεμάτων της τοπικής ιστορίας κ.ά..
             

         Στον τομέα των εκδόσεων, η Ε.Κ.Σ. καθιέρωσε τη σειρά «Δημοσιεύματα της Ε.Κ.Σ.» όπου έχουν εκδοθεί περισσότερες από 35 επιστημονικές μονογραφίες πάνω σε θέματα της Επτανησιακής Ιστορίας και του Επτανησιακού Πνεύματος, καθώς και τη νέα σειρά «Κερκυραίοι Δημιουργοί» (μονογραφίες.
           

          Στις αρχές του 2004 (επανα)κυκλοφόρησε η Επιστημονική Επετηρίδα «Κερκυραϊκά Χρονικά», την οποία είχε ιδρύσει το 1951 ο Κώστας Δάφνης, αλλά η έκδοση είχε διακοπεί με το θάνατο του. Ο πρώτος τόμος της δεύτερης περιόδου των «Κερκυραϊκών Χρονικών» ήταν αφιερωμένος στον ιδρυτή τους, και φιλοδοξία της Εταιρείας είναι η συνέχιση της έκδοσης κάθε χρόνο. Το 2005 κυκλοφορήθηκε ο δεύτερος τόμος των «Κερκυραϊκών Χρονικών», που είναι αφιερωμένος στο φιλόσοφο Πέτρο Βράιλα-Αρμένη, το 2006 ο τρίτος τόμος, στον οποίο περιλαμβάνεται η αλληλογραφία της οικογένειας Ανδρέα Λασκαράτου με τον Δανό ιερωμένο Θεόδωρο Χάνσεν, και το 2007 ο τέταρτος τόμος, με τα πρακτικά του επιστημονικού συνεδρίου (Τμήμα ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου - Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών, 7-8 Δεκεμβρίου 2005) «Όψεις της Εκκλησιαστικής Ιστορίας της Κέρκυρας».


               Από το 1976 είχε ξεκινήσει υπό τη γενική Εποπτεία του Κώστα Δάφνη η έκδοση του «
Αρχείου Ιωάννη Καποδίστρια». Από τους δώδεκα προγραμματισμένους τόμους έχουν εκδοθεί εννιά Συνιδιοκτήτρια της οικίας Καποδίστρια (μαζί με την Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας και την Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας), η Ε.Κ.Σ. έχει συμπράξει για τη δημιουργία «Μουσείου Καποδίστρια».
        

             Η σημαντικότερη συμβολή της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών υπήρξε η αναστήλωση του σπιτιού, όπου έζησε τα τελευταία δεκαέξι της ζωής του ο Διονύσιος Σολωμός στην Κέρκυρα, και η λειτουργία εκεί του «Μουσείου Σολωμού». Το σπίτι αυτό είχε γκρεμιστεί με τους πρώτους ιταλικούς βομβαρδισμούς του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1941. Αναστηλώθηκε με σχέδια και επίβλεψη των κερκυραίων μηχανικού Γεωργίου Λινάρδου και αρχιτέκτονα Ιωάννη Κόλλα, οι οποίοι φρόντισαν να διατηρηθούν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του παλαιού κτιρίου.


          Οι εργασίες αποπερατώθηκαν το 1964 και σταδιακά συγκροτήθηκε το «
Μουσείο Σολωμού».

 

 

 

 

Οικόσημο Σολομών

.
 

  Ιστορικό Διοικητικό Συμβούλιο Μουσείο Σολωμού Διονύσιος Σολωμός Εκδόσεις Κερκυραϊκά  
      Χρονικά
Βιβλιοθήκη Εκδηλώσεις - Συνέδρια Επισκέψεις  
Συνδέσεις  Χάρτες Επικοινωνία

Επιστροφή