Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών

Μουσείο Σολωμού 

 

    Μουσείο Σολωμού

 

Ιστορικό

Διοικητικό Συμβούλιο

Μουσείο Σολωμού

Διονύσιος Σολωμός

Εκδόσεις ΕΚΣ

Κερκυραϊκά Χρονικά

Βιβλιοθήκη

Εκδηλώσεις-Συνέδρια

Επισκέψεις

Συνδέσεις

Χάρτες

Επικοινωνία

 

Το Μουσείο Σολωμού

 

ένα απλό και λιτό κτήριο, ανακαινισμένο με φροντίδα και έξοδα της ΕΚΣ βρίσκεται στην οδό  μητροπολίτου Αρσενίου και Μακρή, στα Μουράγια (ενετικά παράκτια τείχη), στην Παλιά Πόλη.

Στο ισόγειο : Η είσοδος σε νεοκλασικό ύφος.
                                                     Στον προθάλαμο, (αριστερά) εκτίθεται καλαίσθητος
           ζωγραφικός πίνακας του οικογενειακού δέντρο των Σολωμών.   Εδώ, υπάρχει προθήκη με τις εκδόσεις της ΕΚΣ. Στη δεξιά πλευρά εκτίθεται πίνακας φωτογραφιών από τα παιδικά και νεανικά χρόνια του ποιητή και μερικές με τους δασκάλους του. Παραπλήσια, μπορεί να δει ο επισκέπτης εικόνες φιλοσόφων,  όπως του Ωριγένη, του Σπινόζα κ.ά. καθώς και του Κλασικού Λυκείου της Αγίας Αικατερίνης της Κρεμόνας στο οποίο φοίτησε ο νεαρός Σολωμός. Δεξιά κι αριστερά της πρόσθιας πλευρά της αψίδας που χωρίζει σε δυο μέρη τον προθάλαμο είναι αναρτημένοι αντίστοιχα πίνακας με χρονολόγιο για το βίο του Σολωμού και άλλος με ιστορικά γεγονότα,  παράλληλα με το βίο του ποιητή .

         Στο εσωτερικό μέρος του προθαλάμου ο επισκέπτης θα αντικρύσει ο επισκέπτης προτομή του ποιητή  φιλοτεχνημένη από τον γλύπτη Αχιλλέα Απέργη, η οποία πλαισιώνεται από ζωγραφικό πορτρέτο του ποιητή Φώσκολου (ομοπάτριδος του Σολωμού) και του Σολωμού, ευγενή πονήματα και δωρεά της ζωγράφου Άριας Κομιανού.

           Επίσης, εδώ υπάρχει και το βιβλίο επισκεπτών στο οποίο έχει καταγραφεί ένα άλλο ενδιαφέρον μέρος της ιστορίας του Μουσείου.
          Στο βάθος υπάρχει μεταξύ άλλων ένας νατουραλιστικός πίνακας της
Αγλαΐας Παππά
Φ

          Στο ισόγειο, (αριστερά του προθαλάμου) υπάρχει το γραφείο του προέδρου της ΕΚΣ, γραφείο για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ.  και γραμματεία για τις ανάγκες του μουσείου και την πληροφόρηση του κοινού. Στον ίδιο χώρο εκτίθενται πολλές προσωπογραφίες προσωπικοτήτων, όπως  του Ιωάννη Καποδίστρια, του Αυγουστίνου Καποδίστρια, γκραβούρες και ζωγραφικοί πίνακες όπως του Στεφ. Σγούρου. Υπάρχει δε και μέρος της βιβλιοθήκης του Μουσείου, η οποία είναι και δανειστική.


Κλιμακοστάσιο
1η Κλίμακα
 

                                            


        
Κοσμείται με πρωτότυπα ζωγραφικά έργα της Άριας Κομιανού, τα οποία ευγενικά και γενναιόδωρα προσέφερε στο αιώνιο αυτό ενδιαίτημα του σολωμικού πνεύματος.
       Η σειρά αυτή είναι εμπνευσμένη από το έργο του ποιητή «
Η Γυναίκα της Ζάκυθος».

 Στον πρώτο όροφο

        Στην αίθουσα η οποία καταλαμβάνει το σύνολο σχεδόν του ορόφου, ο επισκέπτης αμέσως στα δεξιά του θα αντικρύσει φωτογραφία του Αντωνίου Μαρτελάου (από πορτρέτο φιλοτεχνημένο από τον Ν. Καντούνη). Αυτός, ο φιλελεύθερος, λόγιος ιερομόναχος Α. Μαρτελάος,  υπήρξε ίσως πρώτος δάσκαλος του Σολωμού. Η φωτογραφία πλαισιώνεται από μικρότερα πορτραίτα των Μάντζαρου, Μαρκορά κ.ά..

           Στην ανατολική πλευρά, στο κέντρο, δεσπόζει φωτογραφημένο πορτραίτο του ποιητή και κάτω από αυτό εκτίθεται το πολυτιμότερο ίσως έκθεμα του Μουσείου, το γραφείο του ποιητή.

 

Δεξιά του «συνοδεύουν» τον ποιητή φίλοι και μαθητές του όπως ο Ιάκωβος Πολυλάς του ζωγράφου Άνθη (μαθητής, φίλος και ο πρώτος εκδότης του), ο Λ. Μαβίλης κι ο Ν. Μάντζαρος. Από αριστερά του «συμπαραστέκονται» ο κόμης Μεσαλάς κηδεμόνας του Δημητρίου και του Διονυσίου Σολωμού (έργο του ζωγράφου Κένταρχου),

                                                   ο πατέρας του ποιητή, κόντες  Νικόλαος Σολωμός                                                               (έργο του Μάριου Πιέρρη)

και ο αδελφός του Δημήτριος (έργο του Άνθη).

 

       Αντίστοιχα κάτω από τις δυο σειρές των εικόνων εκτίθενται σε προθήκες εκδόσεις για το Σολωμό.

           

         Στη βορεινή πλευρά, δεξιά βρίσκεται φωτογραφία του Καλοσγούρου, αναλόγιο με φωτοτυπημένα αντίγραφα των αυτόγραφων, στο μέσον του τοίχου είναι αναρτημένο πορτραίτο του Σολωμού (έργο του Μαρή).

         Αριστερά, στο δυτικό τοίχο, υπάρχει κι άλλο αναλόγιο με αντίγραφα των αυτόγραφων έργων και πορτραίτα του Νικολό Τομαζέο (της Ντίνας Κασφίκη), του Φώσκολου και του Τζουζέπε Ρεγκάλντι (Giuseppe Regaldi), φίλου του Σολωμού (ο οποίος μας διέσωσε την υπόθεση του ποιητικού αποσπάσματος «Εις το θάνατο κυρίας Αγγλίδας»). Κάτω από αυτά υπάρχει μια επιτοίχια προθήκη με εκδόσεις για το Σολωμό και το έργο του και άλλη επιδαπέδια η οποία μεταξύ άλλων προφυλάσσει ένα αυθεντικό χειρόγραφο – αυτόγραφο με απόσπασμα των «Ελεύθερων Πολιορκημένων».

Επίσης, παρατηρεί κανείς πορτραίτο του ποιητή Γεράσιμου Μαρκορά κ.ά. Και αμέσως μετά πορτραίτο του Γ. Τερτσέτη. Στο μέσον της αίθουσας υπάρχουν επιδαπέδιες προθήκες με εκδόσεις του Σολωμικού έργου όπως της σολωμίστριας Ελένης Τσαντσάνογλου.

Φ

Κλιμακοστάσιο

2η Κλίμακα

Σ’ αυτήν παρατίθεται αρχικά το πρελούδιο της Ελευθερίας με εικόνες για το Ρήγα Βελεστινλή στον 1ο πίνακα. Έπεται ο 2ος πίνακας εικόνες του Σολωμού, ζακυνθινά τοπία και αρχιτεκτονήματα, άμεσα σχετιζόμενα με τη ζωή του ποιητή, όπως η είσοδος στο κτήμα των Σολωμών, ο Άγιος Γεώργιος των Φιλικών κ.ά. . Αμέσως μετά εικόνες του Φώσκολου, του Αντρέα Αππιάνι (Appiani) κ.ά.. Στον επόμενο εικονίζονται φίλοι και σύγχρονοι του Σολωμού όπως ο Σπύρος και Γεώργιος Μαρκοράς, ο Γεράσιμος Μαρκοράς, ο Μητροπολίτης Αθανάσιος, ο Εμμανουήλ Βαρώνος Θεοτόκης, ο Παναγιώτης Χιώτης (Ζακύνθιος ιστορικός), η κόμισσα Ισαβέλλα Θεοτόκη- Αλμπρίτση, ο Ιωάννη Ρωμανός, ο Πέτρος Βράιλας, ο Σπυρίδων Σαμάρας, ο Ναπολέων Ζαμπέλιος, ο Ιωσήφ Σπυρίδων δε Βιάζης κ.ά. . Ακολούθως εκτίθεται φωτοαντίγραφο της «Χάρτας» του Ρήγα και εικόνες των εξωφύλλων έργων του ιδίου. Ο επόμενος περιλαμβάνει εικόνες του Σολωμού, του Μαρτελάου, της Ζακύνθου (π.χ. τον ανδριάντα του Σολωμού, έργο του γλύπτη Γεωργίου Βρούτου. Έπονται προσολωμικοί ποιητές, ο Ιωάννης Βηλαράς, ο Δ. Γουζέλης, Η Λύρα του Κάλβου κ.ά.. Στους τελευταίους εκτίθενται φωτογραφίες έργων τέχνης με θέμα το Σολωμό φιλοτεχνημένων από τους Γ. Ιακωβίδη, Γ. Βρούτο, Σπ. Βασιλείου, Φ. Κόντογλου, Π. Προσαλέντη κ.ά..

Στον δεύτερο όροφο : 

Η αίθουσα αυτή, ζεστή και όμορφη, έχει διαμορφωθεί για διαλέξεις και προβολές. Από το βήμα της έχουν μιλήσει σολωμιστές, πανεπιστημιακοί, φιλόλογοι, ποιητές και πεζογράφοι, μέλη της ΕΚΣ. Εδώ εκτίθενται πρωτότυπα έργα του Σπύρου Αλαμάνου και του Πέτρου Ζουμπουλάκη, τα οποία εικονίζουν τον Σολωμό κατά την εκδοχή τους. Επίσης, στον ανατολικό τοίχο δεσπόζει πορτραίτο του Ντίνου Θεοτόκη κ.ά..

 

 

 

Οικόσημο Σολομών

 

 

 

 

Προτομή Σολωμού (του γλύπτη Απέργη)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Ο συνθέτης  (και του Εθνικού Ύμνου) και φίλος του Σολωμού Νικόλαος Μάντζαρος

 

 

Ο φίλος  και πρώτος εκδότης του Σολωμού Ιάκωβος Πολυλάς

 

 

 

Ο  ποιητής Λορέντζος Μαβίλης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.
 

Ιστορικό Διοικητικό Συμβούλιο Μουσείο Σολωμού Διονύσιος Σολωμός Εκδόσεις Κερκυραϊκά Χρονικά Βιβλιοθήκη Εκδηλώσεις - Συνέδρια Επισκέψεις   Συνδέσεις   Χάρτες Επικοινωνία 

Επιστροφή