Contact gr | en
 

Βάσεις Δεδομένων

Τμήμα Αρχειονομίας & Βιβλιοθηκονομίας,Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Ακαδημαϊκό έτος 2009-2010

Διδάσκων: Μανόλης Γεργατσούλης

Υποστήριξη Εργαστηρίου: Χαρά Ζαρβαλά

 

Α. Περιεχόμενο του Μαθήματος:

Το μάθημα Βάσεις Δεδομένων εξετάζει τις βασικές αρχές των συγχρόνων συστημάτων διαχείρισης βάσεων δεδομένων (ΣΔΒΔ) και παράλληλα στοχεύει στην πρακτική εξοικείωση των φοιτητών σε πραγματικά περιβάλλοντα βάσεων δεδομένων. Το μάθημα περιλαμβάνει τις ακόλουθες θεματικές ενότητες: Εισαγωγή στα συστήματα βάσεων δεδομένων. Το μοντέλο οντότητας-συσχέτισης. Το σχεσιακό μοντέλο. Παραδείγματα σχεδίασης βάσεων δεδομένων. Βασικές έννοιες της σχεσιακής άλγεβρας. Αιτήματα με τη γλώσσα SQL. Αιτήματα μέσω παραδειγμάτων (Query-by-Example). Εφαρμογές των βάσεων δεδομένων στα Αρχεία, τις Βιβλιοθήκες και τα Μουσεία.

Το εργαστηριακό κομμάτι του μαθήματος περιλαμβάνει εξάσκηση στο ΣΔΒΔ MS-Access. Δημιουργία πινάκων. Δημιουργία αιτημάτων. Σχεδίαση φορμών εισαγωγής στοιχείων σε πίνακες και φορμών για διατύπωση αιτημάτων. Σχεδίαση εκθέσεων.

Το μάθημα Βάσεις Δεδομένων είναι Υποχρεωτικό και διδάσκεται στο Γ' Εξάμηνο. Σημειώνεται ότι μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2005-2006 ο τίτλος του μαθήματος ήταν "Βάσεις Δεδομένων Ι".

Β. Ύλη και Υλικό του Μαθήματος:

Γ. Τρόπος αξιολόγησης της επίδοσης των φοιτητών

Η αξιολόγηση των φοιτητών περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  1. Γραπτές εξετάσεις: Η αξιολόγηση της επίδοσης των φοιτητών βασίζεται κυρίως στις γραπτές εξετάσεις. Η συνεισφορά του βαθμού που λαμβάνει ο φοιτητής στη γραπτή εξέταση συμμετέχει στον υπολογισμό του τελικού βαθμού με ποσοστό 70%.

  1. Επίδοση του φοιτητή στο εργαστήριο. Οι φοιτητές έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν εργαστηριακά μαθήματα και να εξασκηθούν στον εργαστήριο. Στο τέλος του εξαμήνου οι φοιτητές εξετάζονται στο εργαστήριο. Ο βαθμός που λαμβάνει ο φοιτητής στην εξέταση του εργαστηρίου συμμετέχει στον υπολογισμό του τελικού βαθμού με ποσοστό 30%.  Σε περίπτωση που ένας φοιτητής δεν προσέλθει στην εξέταση του εργαστηρίου θεωρείται ότι έλαβε το βαθμό μηδέν.

    Κατεβάστε την εκφώνηση της άσκησης του εργαστηρίου (άσκηση σε PDF)
  • Υπολογισμός του τελικού βαθμού: Με βάση τα παραπάνω ο τελικός βαθμός του φοιτητή υπολογίζεται ως ακολούθως:

Τελικός βαθμός = 0,7 * (βαθμός γραπτού) + 0,3 * (βαθμός εργαστηρίου).

  • Διατήρηση βαθμού: Ο φοιτητής, εφόσον το επιθυμεί, είναι δυνατό να διατηρήσει (χωρίς να εξεταστεί ξανά) για τη δεύτερη εξεταστική έναν από τους δύο βαθμούς (γραπτού ή εργαστηρίου) της πρώτης εξεταστικής, με την προϋπόθεση ότι ο βαθμός αυτός είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 4. Σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής δεν περάσει το μάθημα ούτε τη δεύτερη εξεταστική τότε οι βαθμοί που έλαβε δεν μεταφέρονται για το επόμενο έτος.

Δ. Ανακοινώσεις:

Δεν υπάρχουν ανακοινώσεις.

Βιβλιογραφία

  • Raghu Ramakrishnan, Johannes Gehrke. Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων. Εκδόσεις Τζιόλα, 2η Έκδοση, Τόμος Α. 2002.

  • J. D. Ullman, J. Widom. Βασικές Αρχές για τα Συστήματα Βάσεων Δεδομένων. Εκδόσεις Κλειδάριθμος 2008.

  • C. J. Date. Εισαγωγή στα Συστήματα Βάσεων Δεδομένων. Εκδόσεις Κλειδάριθμος (Τόμος Α & Β).

Πληροφοριακό υλικό διαθέσιμο στο Web:

Δείγμα Εφαρμογών των Βάσεων Δεδομένων σε Βιβλιοθήκες-Αρχεία-Μουσεία: