Νέα

“Ερευνώ-καινοτομώ-επιχειρώ”: “Βιοϊατρική μηχανική και οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα της κρίσης” - Ανοικτή διάλεξη του Καθ. Βασίλη Ντζιαχρήστου σε διοργάνωση του BiHELab

ShareThis
Δημοσίευση: 23-11-2017 15:15 | Προβολές: 5730
Σημαντική Ημερομηνία: 06-12-2017
[Έληξε]
    Η αφίσα της εκδήλωσης
Mέγεθος: 582.33 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
image

Ο Έλληνας ερευνητής που κέρδισε το “γερμανικό Νομπέλ” έρχεται στην Αθήνα

Αποτελεί η διασύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα μονόδρομο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης; Σε αυτό το ερώτημα θα επιχειρήσει να απαντήσει βάσει τεκμηρίων από την Αθήνα ο βραβευμένος με Leibniz Prize, δηλ. το «γερμανικό Νομπέλ»  Έλληνας επιστήμονας της διασποράς Βασίλης Ντζιαχρήστος.

Ο τακτικός καθηγητής στην Ιατρική Σχολή και στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Τechnische Universität München (TUM) του Μονάχου, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του καθηγητή του Τμήματος Πληροφορικής και δ/ντή του Εργαστηρίου Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, BiHELab (http://bihelab.di.ionio.gr/) του Ιονίου Πανεπιστημίου  Παναγιώτη Βλάμου, θα δώσει για πρώτη φορά ανοικτή διάλεξη για το κοινό με τίτλο: "Ερευνώ-καινοτομώ-επιχειρώ": Βιοϊατρική μηχανική και οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα της κρίσης”, στις 6 Δεκεμβρίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου (στις 19:00 μ.μ), Ακολούθως, ο καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος στην εισήγησή του με τίτλο: "Εφαρμοσμένη έρευνα Βιοπληροφορικής και Ιατρικός τουρισμός. Η περίπτωση του εργαστηρίου BiHELab", θα τεκμηριώσει τη θέση του προσκεκλημένου ομιλητή.

Η επίσκεψη του διακεκριμένου Έλληνα ερευνητή στην Αθήνα εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «δορυφόρων» του διεθνούς συνεδρίου Genedis 2018 - Genetics, Geriatrics and Neurodegenerative disease research” (www.genedis.eu) που διοργανώνεται για τρίτη φορά από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας, BiHeLab στο Τορόντο του Καναδά στις 25-28 Οκτωβρίου 2018.

Ο Βασίλης Ντζιαχρήστος  είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Βιολογικής και Ιατρικής Απεικόνισης (ΙΒΜΙ) του Ερευνητικού Κέντρου Περιβαλλοντικής Υγείας Helmholtz του Μονάχου, καθώς επίσης διευθυντής της Έδρας Βιολογικής Απεικόνισης του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου (TUM). Για τις τεχνικές Οπτικής και Οπτοακουστικής Απεικόνισης (Optical and Optoacoustic Imaging) που ανέπτυξε στο εργαστήριό του (οι οποίες βασίζονται σε μη ιονίζουσα ακτινοβολία),απέσπασε το 2013 το Leibniz Prize. Ο ίδιος θεωρείται εξπέρ στη μη επεμβατική τεχνική της πολυφασματικής οπτικοακουστικής τομογραφίας και για αυτό εξάλλου, η έρευνά του το 2016 χρηματοδοτήθηκε με Advanced Grant για δεύτερη φορά από το Ευρωπαϊκό συμβούλιο Έρευνας (ERC). Η πρώτη ήταν το 2008.

Ο πρωτοπόρος Έλληνας επιστήμονας ίδρυσε πρόσφατα στο Μόναχο το TranslaTum, ένα πρωτοποριακό Κέντρο μεταγραφικής (translational) έρευνας για τον καρκίνο και το μεγαλύτερο ερευνητικό ινστιτούτο της Ευρώπης. Ταυτόχρονα στελεχώνει ακόμη ένα Κέντρο, το "Pioneer Campus" στα περίχωρα του Μονάχου. Εκεί θα συνεργαστούν μόνο νέοι ερευνητές-ταλέντα- γιατροί, βιολόγοι, φυσικοί, βιοϊατρικοί μηχανικοί κ.α., με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων για διάφορες ασθένειες, καθώς και νέων βιοτεχνολογικών και ιατροφαρμακευτικών εφαρμογών. Ο καθηγητής έχει αναλάβει τη διεύθυνση του Τομέα Εμβιομηχανικής του Κέντρου, ενώ ανάμεσα στις προτεραιότητες του Κέντρου είναι η δημιουργία εταιρειών-τεχνοβλαστών.

Η εκδήλωση, την οποία συντονίζει η βιολόγος-δημοσιογράφος Βάσω Μιχοπούλου, πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ευγενίδου.

 

Λίγα λόγια για το Εργαστήριο BiHELab

Το υπερσύγχρονο και ευρωπαϊκών προδιαγραφών Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (Bioinformatics and Human Electrophysiology Lab -BiHELab) έχει την έδρα του στη Κέρκυρα και καλύπτει τις ερευνητικές δραστηριότητες του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, σχετικά με τις νευρολογικές διαταραχές και τη συσχέτιση τους με τις υποκυτταρικές μετρήσεις βιοενέργειας. Στο επίκεντρο της έρευνας του εργαστηρίου βρίσκονται οι νευροεκφυλιστικές νόσοι (π.χ. άνοιες, νόσος Αλτσχάιμερ, Πάρκινσον, κ.ά), που προσβάλλουν πλέον ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών, και η  αποσαφήνιση των παθογενετικών παραγόντων τους. Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι η δημιουργία νέων και αποτελεσματικών πρωτοκόλλων διάγνωσης διαφόρων τύπων άνοιας και νευρολογικών διαταραχών μέσα από τον εντοπισμό, τη χαρτογράφηση, τη βιολογική ανάλυση, καθώς και τη μαθηματική μοντελοποίηση και προσομοίωση όλων των παραγόντων που σχετίζονται με αυτές τις παθήσεις, με απώτερο στόχο να βελτιωθούν οι υφιστάμενες τεχνικές αντιμετώπισης τους, αλλά και να σχεδιαστούν νέες στοχευμένες θεραπείες.

Πληροφορίες για την εκδήλωση: http://bihelab.di.ionio.gr/

                                                     bihelab@gmail.com

Ίδρυμα Ευγενίδου:  Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 387, Παλαιό Φάληρο ,τηλ.210 9469600

http://www.eugenfound.edu.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=2

Δείτε και το σχετικό δημοσίευμα του Βήματος 

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=920868

 


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Παρουσίαση των δράσεων για τα 200 χρόνια από την ίδρυση της Ιονίου Ακαδημίας (19/03/2024, 12 μ.μ.)
Δημοσίευση: 15-03-2024 19:43 | Προβολές: 2706
Σημαντική Ημερομηνία: 19-03-2024
[Έληξε]
Συνημμένα αρχεία
gr  pdf.png  Αφίσα εκδήλωσης
Mέγεθος: 83.54 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
gr  pdf.png  Πλήρες κείμενο πρόσκλησης
Mέγεθος: 86.9 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
Δημόσια συζήτηση «Κλίμα: χθες, σήμερα, αύριο» (Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, 09/02/2024)
Δημοσίευση: 02-02-2024 17:55 | Προβολές: 2389
Σημαντική Ημερομηνία: 09-02-2024
[Έληξε]
Συνημμένα αρχεία
gr  pdf.png  Πρόσκληση
Mέγεθος: 138.88 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
<< <
Μάρτιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Πέμπτη 28-03-2024
Τραγουδώντας Ελληνικά με τα τραγούδια της Μαρίζα Κωχ
Έναρξη: 27-03-2024 |Λήξη: 15-04-2024
[Σε Εξέλιξη]
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας